[:SL]Ferata Mojstrana[:en]Ferata Mojstrana[:de]Mojstrana Kletersteig[:]

[:SL]Stena Grančišča se lepo vidi od Slovenskega planinskega muzeja, od tam je lepo viden tudi potek obeh poti, podrobno pa lahko poti preučite na tabli.

tabla2png

Obe ferati sta zgrajeni na francoski način. To pomeni, da jeklenica ni napeta, posledično je vlečenje po njej nekoliko težje. Zaradi tega pa je ferata precej varnejša v primeru padca, saj se v zanki ustavimo precej mehkejše kot direktno na klinu.

Obe ferati lepo izkoriščata naravne prehode čez steno in tako jih tisti bolj športno usmerjeni lahko preplezajo tudi brez uporabe jeklenice za napredovanje(če jeklenica služi samo za varovanje bi težko ferato ocenil nekje okrog IV stopnje z enim malo težjim mestom). Lestev in skobe pa moramo uporabiti tudi v primeru prostega plezanja.

Aljaževa pot je lažja ferata. Na terenu in na tabli je označena z modro barvo. Težavnost poti je nekje med A in B, izpostavljenost pa velika, stena Grančišča je namreč kar precej strma. Na njej več ali manj hodimo po vkopani poti, sem ter tja pa nam je v pomoč nekaj skob. Ker letos zima ni bila ravno radodarna z padavinami se najde še nekaj naloženih kamnov, zato previdnost pri hoji ne bo odveč.

Težjo pot smo poimenovali Pot mojstranških veveric. Na terenu in na tabli je označena z rdečo barvo. Težavnost poti je C, najdejo pa se posamezna mesta, ki bi lahko nosila oznako D. Glavna značilnost te poti je, da čez strme odseke stene najde naravne prehode in je plezanje po njej dejansko podobono pravemu plezanju. Tudi ta pot je mestoma še blatna, bo pa s kakšnim večjim dežjem situacija precej boljša.

Prednost tega, da sta poti dve je v tem, da si vsak sam lahko prilagodi težavnost plezanja. Poti se križata kar štirikrat, tako lahko večkrat preidemo iz ene težavnosti v drugo.

Višinska razlika poti je cca 180m, dolžina nekje okrog 250 metrov. Plezanje po nih vam bo vzelo okrog uro časa.

Sestop je označen čez razgledni vrh Grančišča.  Gozdna pot do Mojstrane vam bo vzela okrog 20 minut časa. Ferati sta namenjeni vzponu, zato ne setopajte po njih. Četudi se vam lahko zdi, da je lažja ferata idealna za sestop pomislite na ljudi, ki so si za svoj cilj tistega dne izbrali prav njo in se bodo morali srečevati z vami.

Izposoja opreme: Slovenski planinski muzej za ceno 10€ za pas, čelado in samovarovalni sistem

Cena vodenja: 130€ na osebo, 400€ za družine

Termin: po dogovoru

Foto Gregor Kofler- Kofler sport

IMG_3921IMG_3883IMG_3793IMG_3703IMG_3807[:en]tabla2png

Last year we managed to install two via ferratas above the village of Mojstrana. Mojstrana is close to some big tourist centres in Triglav national park(Kranjska Gora 10 minutes, Bled 25 minutes, Bohinj 50 minutes).

The ferratas are appropriate for a big segment of people, looking for some adrenaline rush. There are two, the easy one is good for families with kids older than 8 years, the hard one is for people with some experience in ferrata climbing. As they cross themselves 4 times we can always choose the way, that suits the needs of our guests.

Equipment rental: Slovenian mountaineering museum for a price of 15€ for set

price of guiding: 130€ per person, 400€ for families

Date: on request

Foto Gregor Kofler- Kofler sport

IMG_3921IMG_3883IMG_3793IMG_3703IMG_3807[:de]tabla2png

Alpenverein Wolfsberg: Direkt im Ort Mojstrana im Savetal unweit der Ausfahrt durch den Karawankentunnel gibt es einen neuen Klettersteig.
Nicht an Spitzenathleten sondern an Einsteiger hat man im Spätherbst 2015 bei der Errichtung gedacht.
Die Anlage ist hervorragend gut.

Ausrustung: Slowenische Alpin Museum fur 15€ selbstsicherung set

Preiss fur fuhrung: 130€ pro person, 400€ fur familien

Foto Gregor Kofler- Kofler sport

IMG_3921IMG_3883IMG_3793IMG_3703IMG_3807[:]